Please ,alert me if the links do not work!

This blog continues to operate only for very good friends.
Comments and links - just personal.
Блогът остава да съществува само за много добри приятели.

събота, 19 март 2011 г.

Пее Кирил Семов

Кирил Семов е роден на 14 септември 1932 в София, починал е на 10 ноември 1972 в София. Не успява да получи международно признание от фестивалите за забавна музика, не успява да запише дори един албум, а и престижните награди в биографията му се броят на пръсти. Въпреки това ще остане като един от първите певци със собствен облик в българската естрада. Жизнерадостен и артистичен, той с лекота се справя с различните жанрове на забавната песен - еднакво добре интерпретира лирични балади, френски шансон или шлагери в стил суинг. Няма музикално образование, но още като ученик взема уроци по пеене. По-късно постъпва в хора на Операта, където придобива опит като певец. Работил е в Ансамбъла на Трудовата повинност (1952-1955), хора на ДМТ ”Стефан Македонски”, Ансамбъла за песни на БНР. Бил е солист на Естрадата на БА, ЕО към КТР и оркестър ”София”. В края на 50-те участвува активно в концертите в БИАД като солист на ”Студио 5”. През по-голямата част от своята кариера работи в артистични и циркови програми в увеселителните заведения (оркестрите на Йонко Татаров, Никола Чалъшканов, ”Оптимистите”). Гостувал е с концертни програми в Русия, Румъния, Полша, Унгария, Чехия, Германия. Сред наградените песни в негово изпълнение на фестивала ”Златният Орфей” са: ”Ева” - втора награда - 1965, ”Балада за несебърските камбани” - специална награда - 1966, ”Сън сънувах” - Голямата награда ”Златният Орфей” - 1969 (в дует с Маргрет Николова) - и трите песни са по музика на Атанас Бояджиев. Сред популярните песни, изпълнявани от него, са и: ”Синя вечер” (м.Емил Георгиев), ”Дъжд” (м.Борис Карадимчев), ”Една девойка ме попита” (м.Димитър Вълчев). Последната песен, която записва, е из филмовия мюзикъл ”Баща ми бояджията” – ”Песен за грозното пате” (м.Атнас Бояджиев)./www.sedianka.info/
И друг интересен факт - когато споделих с Борето, как съм разбрал за пръв път от радиоинтервю, че Михаил Белчев заеква, Борето каза:"Мишо Белчев е нищо - Кирил Семов не можеше да си каже името."
Пее Кирил Семов
EP
Балкантон BTM 6103 

1 коментар:

  1. Страна Б втората песен от плочата е на Жуанито и се казва "Вина ли е да ревнуваш" Ако е нямаш обади ми се да ти е пратя.

    ОтговорИзтриване